Niewątpliwą przyjemnością podróżowania jest możliwość poznawania regionalnej kuchni i lokalnych specjałów. Podróżnicy pełnoletni mogą dodatkowo wzbogacić swoje doświadczenia próbując typowych regionalnych alkoholi. Pod tym względem Hiszpania jest idealna - tu niemal każdy region ma swój flagowy trunek. W Asturii trzeba napić się cydru, natomiast odwiedzając Navarrę nie sposób nie spróbować pacharánu.
Jest to likier produkowany z owoców tarniny, o zawartości alkoholu między 25-30%. Znany od czasów średniowiecza, od roku 1988 chroniony symbolem Denominación de Origen. Ma owocowy smak o lekko anyżkowej nucie, mocny aromat, różowo-bordową lub lekko brązową barwę i stanowi idealne zakończenie posiłku. Przy okazji jest jednym z ulubionych alkoholi mojego hiszpańskiego męża i stanowi obowiązkowy zakup za każdym razem, kiedy jedziemy do Navarry.
Witam, czy w Polsce można gdzieś kupić ten alkohol?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Niestety nie ma go. Ja go szukam juz 3 rok .Naciagam brata z Madrytu
OdpowiedzUsuńW Niemczech w hiszpańskim sklepie udało mi się zakupić :)
OdpowiedzUsuńBiblioteka nalewek + pacharan = przepis:)
OdpowiedzUsuń