Wakacje w pełni, a hiszpańskie przepisy wróciły do mej kuchni. I nie, nie zapomniałam o Was, choć dłuuugo mnie nie było. W ramach przeprosin i rekompensaty tortilla española w trochę innym wydaniu. Idealna na letni obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki:
6 ziemniaków średniej wielkości
1 cebula
6 jajek
sól
oliwa z oliwek do smażenia
puszka tuńczyka
sałata lodowa
2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotować tortillę wg tego przepisu. Po krótkim przestygnięciu przekroić ją na pół. Na spód wyłożyć odsączonego tuńczyka (można go najpierw wymieszać z majonezem), sałatę drobno posiekać i położyć na tuńczyku, odrobinę posolić. Całość przykryć wierzchnim plackiem. Pokroić na 8 trójkątów. Na wykałaczki nabić po oliwce i pomidorze i udekorować każdy trójkąt.
Hm... Z tuńczykiem? Brzmi dziwnie, ale może być dobre :)
OdpowiedzUsuńjest nawet bardzo dobre!
UsuńGrubiutkie to ciasto tortilli wyszło, jeszcze takiego nie jadłem. Fjany przepis.
OdpowiedzUsuńKultura
Zawsze mi takie wychodzi :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Zapraszam na coś o Marbelli: http://gdzielubie.blog.pl/
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować - widziała już różne odmiany tej pysznej potrawy, ale w wersji z tuńczykiem -jeszcze nie. Wielu Hiszpanów przyrządza tortilla española na śniadanie, ja myślę że może być też świetnym daniem na obiad.
UsuńMniaaam, wygląda wybornie. Kocham hiszpańską kuchnię i zawsze pod kątem kulinarnym czuję się tam jak ryba w wodzie.
OdpowiedzUsuńKuchnia hiszpańska jest wapniała i zawsze podczas podróży do Hiszpanii zachwyca nas swoimi smakami.
OdpowiedzUsuńJak już ktoś zauważył nieco za grube to ciasto, ale trzeba być otwartym na zmiany.
OdpowiedzUsuńPora spróbować :)
I jak wyszło? Mi ciągle to ciasto nie wychodzi takie jak powinno ...
OdpowiedzUsuń