sobota, 20 lipca 2013

Letnia tortilla

Wakacje w pełni, a hiszpańskie przepisy wróciły do mej kuchni. I nie, nie zapomniałam o Was, choć dłuuugo mnie nie było. W ramach przeprosin i rekompensaty tortilla española w trochę innym wydaniu. Idealna na letni obiad, kolację lub spotkanie z przyjaciółmi.


Składniki:

6 ziemniaków średniej wielkości
1 cebula
6 jajek
sól
oliwa z oliwek do smażenia
puszka tuńczyka
sałata lodowa
2 łyżki majonezu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Przygotować tortillę wg tego przepisu. Po krótkim przestygnięciu przekroić ją na pół. Na spód wyłożyć odsączonego tuńczyka (można go najpierw wymieszać z majonezem), sałatę drobno posiekać i położyć na tuńczyku, odrobinę posolić. Całość przykryć wierzchnim plackiem. Pokroić na 8 trójkątów. Na wykałaczki nabić po oliwce i pomidorze i udekorować każdy trójkąt.

10 komentarzy:

  1. Hm... Z tuńczykiem? Brzmi dziwnie, ale może być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grubiutkie to ciasto tortilli wyszło, jeszcze takiego nie jadłem. Fjany przepis.

    Kultura

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze mi takie wychodzi :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Zapraszam na coś o Marbelli: http://gdzielubie.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować - widziała już różne odmiany tej pysznej potrawy, ale w wersji z tuńczykiem -jeszcze nie. Wielu Hiszpanów przyrządza tortilla española na śniadanie, ja myślę że może być też świetnym daniem na obiad.

      Usuń
  5. Mniaaam, wygląda wybornie. Kocham hiszpańską kuchnię i zawsze pod kątem kulinarnym czuję się tam jak ryba w wodzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuchnia hiszpańska jest wapniała i zawsze podczas podróży do Hiszpanii zachwyca nas swoimi smakami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak już ktoś zauważył nieco za grube to ciasto, ale trzeba być otwartym na zmiany.
    Pora spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I jak wyszło? Mi ciągle to ciasto nie wychodzi takie jak powinno ...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
meta name="sznurkownia-site-verification" content="f17d2c46d29511e191278376"