niedziela, 4 sierpnia 2013

Hiszpania od kuchnii - Pollo al ajillo

Czosnkowy kurczak albo kurczak z czosnkiem. Ja z tłumaczeń jestem noga, ale nie o nazwę chodzi, a o smak! Pierwszy raz jadłam tak przyrządzonego kurczaka w przyszpitalnym barze. O mamo, jaki był pyszny!!! Chodził za mną od tamtego (dłuuugiego już) czasu i chodził, i jakoś złapać nie mógł. Teściowa (moje kulinarne guru) niestety nie robi, a sama z siebie zawsze zapominałam. Do dzisiaj!

Pollo al ajillo to kolejne z tradycyjnych dań, które często goszczą w hiszpańskich domach. I które w każdym z tych domów są trochę inaczej przygotowywane. Dziś skorzystałam z przepisu innego mojego kulinarnego guru. Danie tak proste, że nie może się nie udać! Uwiedzie nas delikatnością mięsa, mocno czosnkowym smakiem z delikatną cytrynowo-pikantną nutą.

W Hiszpanii najczęściej podawany ze smażonymi ziemniakami (oni naprawdę ciągle ziemniaki smażą), u nas zagościł w towarzystwie gotowanych i lekkiej sałatki.


Składniki:
1kg kurczaka*
6 ząbków czosnku
sok z 1 cytryny
200ml białego wina (najlepiej vino de Jerez)
pieprz cayenne
sól
natka pietruszki

* w oryginalnym przepisie jest mowa o całym, 1,4kg kurczaku. Ja użyłam samych ud i podudzi.

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i pokroić w średniej wielkości kawałki, posolić. Zrumienić na głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. W tym czasie drobno posiekać czosnek, oprószyć go pieprzem cayenne. Do podsmażonego kurczaka dodać czosnek i sok z cytryny. Dobrze wymieszać, zalać winem. Gotować na średnim ogniu aż wino odparuje. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę, wymieszać. Podawać na ciepło.

8 komentarzy:

  1. o kurde brzmi i wygląda tak pysznie, że chyba sam zrobię, bo samo patrzenie na obrazek mi nie wystarcza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób zrób i napisz, jak wyszło :-)

      Usuń
  2. Oooooo, muszę to przygotować na dniach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. opowiedz, jak wyszło, kiedy już zrobisz :-)

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oryginalne połączenie czosnku z kurczakiem , spróbuje:) tym bardzie, że piszesz o prostocie wykonania tego dania.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
meta name="sznurkownia-site-verification" content="f17d2c46d29511e191278376"